Monofobi, Latincede mono (tek), fobi (korku) anlamına gelen kelimelerden meydana gelmektedir. Otofobi, eremofobi ve izolofobi terimleri de monofobi ile aynı anlama gelmektedir. Sosyal fobiler arasında yer alan ve yalnız kalma korkusu olarak ifade edilen bir fobik bozukluktur. Ergenlik çağındaki çocuklarda monofobi görülme olasılığı yetişkinlere oranla çok daha fazladır.
Kişi yalnız kalmaktan aşırı derecede korkar ve bu durum hayatı boyunca diğer insanlara bağlı kalmasına neden olur. Yalnız oldukları her an monofobisi olan kişiler için korkunçtur ve kaygı vericidir. Kişi özellikle sevdiği kişilerden uzaklaştığında bu korku ve kaygı daha da artabilir. Kişi, normalde içinde bulunmak istemediği ortamlarda bile yalnızca yalnız kalmak istemediği için kalmaya kendini zorlayabilir. Hatta katılmak istemeyeceği etkinliklere bile katılabilir. Eğer birey yalnızsa ve hiçbir ışık ya da ses yoksa uykuya dalmakta büyük güçlük çeker ve tv açar, videolar izler yani ortamda ses ya da ışık oluşturmaya çalışır. Monofobi kişiler arası ilişkilerde büyük sorunlara yol açar. Bu bireyler yalnız kalmaktan korktuğu için diğer bireye karşı yoğun duygular beslemese dahi onunla ilişkisini sürdürür. Ancak kişinin her yalnız kalmaktan çekinmesi ya da korkması durumu monofobi olduğu anlamına gelmez. Kişi bazı durumlarda yalnız kaldığında kendini iyi hissedebilir ama bu süreçte, söz konusu bireylerde yoğun korku, endişe, panik ve mutsuzluk görülür. Yalnız kalamama durumunun normal sınırı aşması ve takıntı boyutuna ulaşacak kadar ilerlemesi sıkıntıya neden olmaktadır. Bu yüzden monofobi, tedavi edilmediği sürece hem kişi hem de çevresi için oldukça zor ve yorucu sonuçlar doğuracaktır.
Monofobi Nedenleri Nelerdir?
Monofobi’ye neden olan tek bir durum yoktur. Nedenleri arasında
Genetik faktörler
Geçmişte yaşanılan bir travma
Kişinin bir kayıp yaşaması
Kurulan başarısız ilişkiler
olabilir.
Fiziksel Belirtiler
Karın ağrısı
Mide bulantısı
Kalp çarpıntısı
Terleme
Baş dönmesi
Nefes darlığı
Sıcak basması
Psikolojik Belirtiler
Bayılma korkusu
Ölecekmiş gibi hissetme
Kontrolünü kaybetme korkusu
Gerçeklik algısını kaybetme
Monofabi Tedavisi
Monofobi’nin kesin tanısını koyabilen bir test mevcut değildir. Bu yüzden kendinde monofobi olduğundan şüphelenen kişiler öncelikle bir uzmana danışmalıdır. Çünkü bu belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. İnternette yer alan bilgiler ve testlerle ilerlemek doğru değildir onun yerine bir uzmana danışmak daha faydalı olacaktır.
Kullanılan en yaygın tedavi yöntemleri;
BDT (Bilişsel Davranışçı Terapi)
EMDR
Maruz Kalma Terapisi
Duyarsızlaştırma Terapisi
İlaç Tedavisi
Psikolog Rümeysa BORAN
Comments