Depresyon, bireylerin kendini psikolojik olarak iyi hissetmediği, çok uzun süreler devam edebilen ve günlük hayatı etkileyen psikolojik bir rahatsızlıktır. Motivasyon eksikliği, değersizlik hissi, karamsarlık, mutsuzluk, suçluluk duygusu, ölüm ve intihar düşünceleri depresyonun belirtilerindendir. Günümüzde sıklıkla kullanılmaya başlanan depresyon tanımı aslında psikiyatrik bir bozukluk olan depresyon hastalığından ziyada gündelik yaşamda herkesin zaman zaman kendini moralsiz, üzgün, mutsuz hatta karamsar hissedebildiği bir durumu vurgular. Fakat hastalık olarak depresyon kişinin duygusal olarak üzgün, mutsuz, kederli hissetmesi değil ama bunun yanı sıra kişinin düşünce olarak durumuyla ilgili ümitsizlik, çaresizlik ve karamsarlık içinde olması, kendini bu durum içinde yetersiz ve değersiz olarak algılaması ve hatta intiharı çözüm olarak görmesi, davranış olarak kendini toplumdan soyutlaması, içine kapanması, giderek durgunlaşması, hiçbir şeyden zevk alamaması ve isteksizlik göstermesi ve bedensel olarak uykusunun ve iştahının bozulmasıdır. Gündelik olaylar mutlaka insanların ruh halini olumsuz etkilemektedir, ancak depresyon bundan farklı olarak, kişinin bu durumu çözümsüz ve kendisini de yetersiz hissetmesidir. Gündelik olaylar sonucunda morali bozulan kişi olumlu gelişmeler ile kendisini yeniden iyi hissederken, depresyon hastalığındaki kişi olaylara bağlı olarak kendini daha iyi hissetmez. Bu nedenle tüm gündelik moral bozukluklarını veya gelip geçici umutsuzluk hallerini depresyon olarak değerlendirmek hatalı bir yaklaşım olmaktadır. Depresyonun temel belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Mutlu olamama, ağlama nöbetleri, boşlukta olma ya da umutsuzluk hissi
Ufak konularda bile hemen öfkelenme
Cinsel isteksizlik, günlük aktivitelere karşı ilgisizlik
Uykusuzluk ya da aşırı uyuma
Enerji düşüklüğü
İştahın kapanması veya sürekli yemek yeme isteği
Anksiyete, kaygı ve korku
Düşünürken aşırı yavaş hareket etme,
Değersizlik duygusu
Sürekli geçmişi düşünme
Konsantrasyon bozukluğu, doğru kararlar verememe
Sürekli intihar etmeyi düşünme ve girişimleri
Sırt bölgesinde ağrı, baş ağrısı gibi nedeni belirsiz fiziki problemler
Eğer bir süredir başa çıkamadığınız belirtiler yaşıyorsanız mutlaka bir uzman desteği almayı ihmal etmemelisiniz bunun yanında depresyonla başa çıkma sürecinde şu noktalara dikkat etmek bu süreci daha hızlı ve sağlıklı atlatmanızda size yardımcı olacaktır.
- İlk olarak hastalığınızı kabul edip, harekete geçin bir uzman desteği almaktan çekinmeyin.
- Arkadaş ve ailenizle etkili bir biçimde iletişim sağlamaya çalışın.
- Uyku saatlerinizi düzene sokmaya çalışın bunu tek başınıza yapamıyorsanız destek aldığınız ruh sağlığı profesyonelinden yardım alabilirsiniz. Erken uyuyup erken uyanmaya özen gösterin.
- Uzman doktorunuz ya da psikoterapistiniz ile şeffaf bir şekilde konuşun.
- Gereken süre bitene kadar tedavinizi bırakmayın.
- Duygularınızı net bir şekilde ifade edin.
- Uzman psikoterapistinizin önerilerine kulak verin, uygulayın.
- Ufak, erişmesi mümkün hedefler tercih edin.
- Uykudan uyandıktan sonra yataktan hızlı kalkmaya çalışın.
- Bedeninizi sürekli aktif tutun.
- Haftalık olarak plan belirleyin.
- Alkol ve uyuşturucu kullanmayın.
Comments